1. Hazırlık Çalışmaları
Bu aşamada üst ölçekli ulusal strateji belgelerinin, yasal yükümlülüklerin ve mevzuatın incelenmesi ve literatür taraması yapılacak, KÜSİ’nin ana bileşenleri olan kamu, üniversite ve sanayinin Şanlıurfa, Adıyaman ve Mardin'deki mevcut durumuna dair sahadan toplanacak verilerin temin edileceği tarımsal sanayi firmaları ve girişimciler belirlenecektir. Hazırlık çalışması sırasında araştırmacıların aynı zamanda daha sonra gerçekleştireceği saha çalışmasında kullanacağı veri toplama (anket, derinlemesine görüşme, odak grup çalışması vb) formlarını oluşturacak ve yine proje ekibinin onayına müteakip pilot uygulamalar gerçekleştirerek, soru formlarının doğrulamasını gerçekleştirerek, nihai hale getirecektir.


 

2. Mevcut Durum Analizi
Bu aşamada Şanlıurfa, Adıyaman ve Mardin'de kamu, üniversite ve sanayinin KÜSİ alanında mevcut durumunu ortaya koymak ve gelişme alanlarını belirlemek amacıyla bir saha çalışması gerçekleştirilecektir.


 

3. Mentorluk Sisteminin Kurulması
Mevcut durum analizi sonrası tarımsal sanayi firmalarının Ar-Ge ve yenilik kapasitelerinin artırılması ve devlet desteklerinden faydalanmak üzere projeler geliştirebilmelerini sağlamak üzere bir mentorluk sistemi kurulacaktır. Bu sistemde 2013 9 / 40 EK H-3.1 yılında TÜBİTAK 1601 programı kapsamında KOBİ'lere yönelik geliştirilmiş olan ArGeMentor modeli örnek alınacaktır. Mentor havuzunda yer alacak mentorlerin ve faydalanıcı firmaların niteliklerine Danışma Kurulu karar verecektir. Aynı şekilde mentorlerin seçiminde proje tecrübesi, yıl deneyimi ya da belli uzmanlık alanı kriterleri tanımlanacaktır. Firma ve mentorlerin eşleştirme kriterleri de Danışma Kurulu tarafından belirlenecektir. Firmanın faaliyet alanı ile mentorun uzmanlık alanının uyumu, mentorun firmanın kurumsallaşma ihtiyaçlarında yol gösterecek uzmanlığa sahip olması gibi kriterler eşleştirme sırasında göz önünde bulundurulacaktır. Mentor ve firma seçme kriterleri belirlendikten sonra duyurular yapılacak ve başvurular alınacaktır. Belirlenen kriterlere uygun bulunan mentorlere "işletme mentorluğu" eğitimi verilecektir. Mentor havuzunun olabildiğince geniş tutulması sağlanacaktır. Bu nedenle bu eğitime en az 60 mentor adayının katılması sağlanacaktır. Mentorler Ar-Ge ve yenilik projeleri deneyimi olan iş adamı, akademisyen, danışman ve Ar-Ge yöneticileri gibi uzmanlar arasından seçilecektir. Bu eğitimde TÜBİTAK 1601 programı kapsamında mentor eğitici kuruluşlar tarafından geliştirilmiş olan işletme mentoru eğitimi müfredatı uygulanacaktır. Mentorluk eğitimleri bu konuda uzman bir kuruluştan hizmet alımı yolu ile gerçekleştirilecektir.
 

 
Firma seçimleri Danışma Kurulunun belirleyeceği kriterler doğrultusunda yapılacaktır. Firmalar mentorluk hizmetinden ücretsiz yararlanacaktır. Sanayi ve Ticaret Odaları ve OSB’ler aracılığı ile firmalara duyuru yapılarak firmaların mentorluk programına başvuru yapmaları sağlanacaktır. Programa seçilecek firmalar belirlendikten sonra proje ekibi Firma-Mentor Eşleştirme Kriterleri doğrultusunda eşleştirmeleri yapacaktır. Programa seçilen firmaların yenilik kapasitelerinin belirlenmesi amacıyla bir özdeğerlendirme anketi uygulanacak ve her bir firma için Mevcut Durum Analiz Raporu oluşturulacaktır.


 4. Mentorluk Uygulaması
Firmalarla eşleşen mentorler firmaları program süresince yerinde ziyaret edeceklerdir. Mentorluk uygulamasında proje odaklı bir yaklaşım benimsenecektir. Mentorler firmaların proje fikirlerini 10 / 40 EK H-3.1’e göre değerlendirip, fikirlerin proje önerisine dönüştürülmesinde rehberlik edeceklerdir. Projelerde üniversite-sanayi işbirliği yapılabilecek konular tespit edilip firmaların ilgili akademisyenle ortak proje geliştirmesi desteklenecektir. 


 

5. Eğitim Faaliyetleri
Proje kapsamında firmaların farkındalıklarının ve kapasitelerinin artırılması amacıyla çeşitli eğitimler verilecektir. Proje kapsamında firmalara en az 10 eğitim verilmesi planlanmaktadır. Katılımın yüksek olması için eğitimler firmalara yakın yerleşkelerde yapılacaktır. Eğitimler hizmet alımı yoluyla gerçekleşecektir.


 
 
6. Strateji ve Eylem Planı Oluşturma ve Raporlama Aşaması

Hazırlık çalışması ve mevcut durum analizinde elde edilen bulguların ilgili paydaşlar ile paylaşıldığı ilin KÜSİ vizyon ve misyonunun ortaya konularak, stratejisinin ele alınacağı daha dar kapsamlı ve üst düzey katılımcılara (ilde önde gelen sanayiciler, oda ve borsa temsilcileri, üniversite temsilcileri, ilgili kamu kuruluşlarının üst yöneticileri ve diğerlerine) yönelik bir “Strateji Çalıştayı” ile daha geniş katılıma (sanayi firmalarının temsilcileri, ve diğerleri) açık bir “Eylem Planı Değerlendirme Çalıştayı” gerçekleştirilecektir. Hazırlık aşamasında yapılacak faaliyetler;
  • Strateji Çalıştayı Raporu
  • Eylem Planı Değerlendirme Çalıştayı Raporu
  • 2019-2024 Şanlıurfa KÜSİ Strateji Belgesi ve Eylem Planı Raporu
 
 

BAĞLANTILARIMIZ





 

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

                                               Projemiz ile ilgili görüş ve önerilerinizi 
unigap2020@gmail.com 
mail adresine yazabilirsiniz.